IT-Proregio Kft.

fokep vagott

Adobe Firefly 3 vadiúj funkciói

Az Adobe még tavaly nyáron dobta piacra Firefly nevű generatív AI modelljét vállalati partnerei számára. Ez a megoldás, amely személyre szabható, jelentősen megkönnyítheti a munkahelyi tartalom létrehozását. A rendszer segítségével a cégek alkalmazottai képeket generálhatnak szöveges leírások alapján anélkül, hogy rendelkeznének grafikai ismeretekkel. Az így létrehozott tartalmakat kampányokhoz, közösségi média promóciókhoz vagy akár vállalati prezentációkhoz használhatják.

Az Adobe legfrissebb bejelentése azonban új fejezetet nyit: a vállalat mostantól integrálja a generatív képalkotást a népszerű Photoshop szoftverbe. Ez azt jelenti, hogy a felhasználók könnyedén kérhetik a képszerkesztőt tartalom előállítására szöveges parancsok vagy akár referencia képek alapján is. Erin Boyce, a marketingigazgató szerint ezek a generatív eszközök felgyorsítják a tanulási folyamatot azok számára is, akik kevésbé jártasak a szoftver használatában. Az új funkció a Photoshop eszköztárba egyszerűen, „Kép generálása” néven fog beépülni, kezdetben béta verzióban, de később az év vége felé várhatóan már stabil kiadásként is elérhető lesz.

A legújabb frissítéssel ezek a funkciók tovább bővülnek, például lehetővé teszik az AI által előállított képek integrálását már meglévő képekkel, vagy a generált elemek beillesztését egy fotóba.

A fejlettebb képességek mögött az Adobe AI-modell családjának legújabb tagja, a frissen bejelentett Firefly Image 3 áll. A cég szerint ez a modell lényegesen jobb minőségű képeket képes előállítani elődjénél, és több variációt kínál, miközben hatékonyabban érti meg a felhasználók kéréseit.

Az ügyfelek eddig már több mint 7 milliárd képet készítettek a Firefly segítségével. Ez nemcsak a felhasználóknak jelent előnyt, hanem az üzletnek is jót tesz. A cég szerint az AI-funkciók 30%-kal növelték meg a Photoshop-előfizetések számát. A Firefly 3-at ingyenesen kipróbálhatják az érdeklődők az Adobe weboldalán, előnézeti verzióban. A végleges kiadás várhatóan az év vége felé kerül majd be a Photoshopba.

A Firefly legfőbb előnye, hogy kereskedelmi szempontból biztonságos képeket generál. Ennek oka, hogy a modellt a saját stockfotó piacterén elérhető, valamint a nyíltan licencelt és köztulajdonban lévő felvételekből összeállított adathalmazon képezték ki. Ez azt jelenti, hogy a modell nem a weben található tartalmak alapján működik, ami védelmet nyújt a potenciális szerzői jogi problémák ellen. Ugyanakkor ennek a megközelítésnek az ára az, hogy a modell korlátozottabb lehetőségekkel rendelkezik, főleg ami a generált képek stílusát illeti.

Az Adobe egy új jelzést fejlesztett ki, amely segíti a felhasználókat abban, hogy megkülönböztessék a mesterséges intelligencia által generált tartalmakat. Ez a Content Credentials ikon, amit az Adobe fotó- és videószerkesztő szoftvereihez, mint például a Photoshop és a Premiere, valamint a Microsoft Bing képgenerátorához lehet hozzáadni a képek, videók és PDF-fájlok metaadataihoz. Ezek a metaadatok tartalmazhatják a tartalom készítőjének önkéntes nyilatkozatát.

Az online elérhető képek esetében, amikor az egérkurzort a jel fölé húzzák, az internetezők részletes információkat kaphatnak egy legördülő menüből az adott tartalom tulajdonjogáról, az MI-eszközről, amelyet a létrehozáshoz használtak, valamint más, a média elkészítésével kapcsolatos részletekről.